De lekkerste homemade frietjes

Nederlandse frietjes zijn niet na te maken. Hoe ze smaken en de structuur ervan kan je alleen maar bij de cafetaria krijgen en einde discussie. Maar met deze eigen gemaakte frietjes kom je wel in de buurt van de perfecte thuis gemaakte frietjes, en is het niet meer fast food maar slow ´fast´ delicious food!

Wat heb je nodig
Aardappels ( krieltjes met de schil erom heen)
frituurolie
zeezout

Zet een pan met koud water en zout op het vuur met daarin de krieltjes en wacht tot het water kookt en zet dan het vuur zachter. Kook de krieltjes totdat de schil begint te scheuren en haal ze direct uit het water. Leg ze in een bakje of bord en leg ze in de koelkast om ze zo snel mogelijk te laten afkoelen.

Nadat je aardappels helemaal zijn afgekoeld snijd je ze in frietjes vormen. Kies voor kleine frietjes of dikke stukken zoals Vlaamse friet. Schrik niet als de aardappels wat scheuren heeft want dit is juist de bedoeling. Vet gaat namelijk in de scheuren van de aardappel en om goede frieten te krijgen moet het vet goed opgenomen worden om zo een krokante buitenkant te krijgen en zacht binnenkant.

Verhit je frituur op z’n zachtste stand ( 130 graden) en frituur je frieten daarin voor 10 a 15 minuten. Totdat de buitenkant mooi kleurt en wat krokant word.
Haal de frieten eruit, laat ze goed uitlekken en zet ze terug in de koelkast. Verhit ondertussen je frituur naar 190 graden ongeveer.

Als je frietjes zijn afgekoeld frituur je ze voor de laatste keer in de 190 graden verwarmde frituur voor ongeveer 3 / 4 minuten. Laat ze nogmaals goed uitlekken , doe er grof zout overheen en serveer ze met eigen gemaakte mayonaise, waar je het recept hier kan vinden.

Je hebt nu echt zelf gemaakte frieten die misschien niet exact hetzelfde smaken als die van de cafetaria maar ze zijn sowieso een stuk lekkerder dan de diepvries frietjes ;) Enjoy!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: