Arroz con leche

IMG_3253-3

Arroz con Leche, een toetje dat ik in Uruguay heb leren kennen maar eigenlijk best wel wat weg heeft van rijstepap. In Uruguay is dit voor mensen met een wat lager inkomen een ideaal toetje omdat het heel weinig ingrediënten heeft en ook nog eens ingrediënten die vrij weinig kosten. Ik weet dat we dit altijd bij mijn schoonouders kregen en dat dan de discussie was of de rijst in de melk moest zwemmen of dat het meer papperig moest zijn. Matias houdt ervan als de rijst in de melk zwem terwijl ik daar juist van gruwel, doe mij maar een zachte rijstepap!

Ik knutsel nog wel eens her en der aan het recept, zo voeg ik bijvoorbeeld wel eens frambozen of warme kersen toe, maar ik moet eerlijk zeggen dat als ik dat doe ik op mijn kop krijg van Matias want dan is het geen echte arroz con leche meer volgens hem. Het is lekker maar het is geen arroz con leche meer zegt hij dan altijd, oké duidelijk! Anyway, Ik heb voor jullie het recept zoals de echte arroz con leche is!

Wat heb je nodig:

  • 200 gram rijst dessert rijst ( gewone rijst kan ook want in Uruguay gebruikt men altijd gewone rijst)
  • 1 liter melk
  • 3 zakjes vanille suiker
  • 1 eetlepel vanille essence
  • kristal suiker ( plus minus 180 a 240 gram suiker)
  • 2 eigeel
  • 3 of 4 eiwitten
  • kaneel

Kook de rijst samen met de melk, vanille suiker en eetlepel vanille essence tot de rijst gaar is, volgens het pak van Lassie dessert rijst zal dit ongeveer 12 minuten duren voordat het gaar is. Terwijl dit kookt scheid je het eigeel van het eiwit. Bewaar alles want je gebruikt het eigeel en het eiwit!

Doe als de rijst gaar is alles en nog warm is ( maar niet heet) de 2 eigelen er door heen en roer dit goed door tot het goed is opgenomen. Als je dit niet goed door roert krijg je scrambled eggs en dat wil je niet! Doe vervolgens alles samen in een bak. Dit kan een ovenschaal zijn of gewoon een glazen kom, wat je maar net in huis hebt!

Strooi dan wat kaneel over de rijst heen en laat het afkoelen. Terwijl dit afkoelt ga je merengue maken. Zorg voor een schone vetvrije kom en klop de 3 of 4 eiwitten stijf met behoorlijk wat suiker. Wij houden van veel eiwit dus wij gebruiken altijd 4 eiwitten.

Voeg naar eigen gevoel suiker toe. Ze zeggen altijd dat je 2 keer zoveel suiker als eiwitten ( in grammen) moet gebruiken. Ik doe het altijd op gevoel en let goed op wanneer het stijf is.

Schep nu de merengue boven op de rijst en strooi hier vervolgens nog weer kaneel over heen. En je arroz con leche is klaar! Je leest het goed trouwens, de merengue gaat niet in de oven om nog te garen. In Uruguay doen ze altijd zo de stijf geklopte eiwitten er boven op en thats it!.

Super makkelijk al zeg ik het zelf en een heerlijk toetje! Bij dit toetje past naar mijn mening heel goed warme kersen maar ja zoals ik hierboven al zei… als je Matias niet boos wilt hebben dan moet je gewoon de klassieker maken zonder enige toevoegingen ;)

IMG_3337-2

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: