6 tips om je kleine zelf gemaakt avond eten te geven zonder dat het jou teveel tijd kost.

Ik ben geen engeltje betreft eten, ik eet eerder ongezond dan gezond want ik hou veel te veel van eten om dingen te moeten laten staan omdat het niet gezond zou zijn. Ik geloof in een goede balans, lekker eten maar niet overdreven veel ervan. Zo denk ik ook voor Dante, maar nu hij nog zo jong is probeer ik hem wel zo gezond mogelijk te laten eten zonder potjes baby voedsel of kant en klaar spul ( kun je dat eigenlijk hetzelfde noemen?). Niet omdat ik denk dat die potjes heel erg slecht zijn maar in die potjes gaan vaak veel meer onnodige dingen schuil dan je denkt en ook to be honest ga eens al die potjes baby hapjes proeven en wat proef je daadwerkelijk? Doordat alles zo samen gemengd is, is het toch een beetje een niks niet smaakje en proef je nauwelijks alle ingrediënten apart van elkaar. 

Ik ben altijd verbaasd als men denkt dat het ontzettend veel tijd in beslag neemt om voor je kleine zelf eten te maken. Het is niet moeilijk om hem een banaan te laten eten in de dag bijvoorbeeld omdat je dat hoogstens in stukjes moet snijden maar aan het avond eten wagen mensen zich vaak niet om dat teveel tijd in beslag zou nemen. Hartstikke zonde want het is zoveel makkelijker dan je denkt! Ik geef je mijn tips waarbij je jouw kleine heerlijk vers avond eten kan geven en het jou bijna geen moeite kost! Waarschijnlijk ben je langer onderweg om een potje bij de supermarkt te kopen dan dat het je tijd kost om het eten zelf te maken.img_2448

Laat je kleine met je mee eten. Ik kan heel goed begrijpen dat je na een dag werken geen zin hebt om alles apart in stukjes te snijden, te koken of te bakken voor je kleine en dan daarna ook nog voor jezelf te moeten koken. Maar het scheelt! Je hoeft het helemaal niet apart te doen! Jouw kleine kan ook ( als hij/zij de goede leeftijd heeft bereikt) gewoon met jou mee eten. Gooi een extra aardappel erbij, maak een klein gehaktballetje en koop een wat grotere bloemkool om daar een stukje van af te snijden als het gekookt is. Bereid gewoon het avond eten voor zoals je voor jezelf doet, het enige wat je achterwege laat tijdens het koken maar later zelf toevoegt aan je eigen maaltijd is het zout en eventueel peper.

Heb je toch even 20 minuutjes vrij in de dag? Bereid de dingen voor. Ik maak het eten apart voor Dante als ik s’middags even de tijd heb ( als Dante lekker aan het spelen is of z’n middag siesta doet) en als ik zijn eten bereid maak ik het voor ongeveer 3 dagen lang. Ik maak Dante zijn eten echt niet ingewikkeld en als er wat snijwerk aan te pas komt waar ik eigenlijk de dag van het eten geen tijd voor zou hebben dan zorg ik dat ik al het snijwerk etc doe in mijn vrije momentje en dat bewaar ik dan in de koelkast in tupperware bakjes. Zodra ik het nodig heb hoef ik het alleen in de pan te gooien, te koken en klaar is kees.

Doe niet te moeilijk. Wie zegt dat als je zelf eten maakt voor je kleine het een culinair hoogstandje moet zijn? Ik gebruik echt geen ingrediënten die uren gebakken moeten worden of dergelijk in tegendeel. Mijn meeste hoofdingrediënten zijn zo makkelijk! bijvoorbeeld; Soep vermicelli > hoef je achteraf niet te snijden en is binnen 4 minuten gaar. Couscous > Je moet alleen wat water koken in de waterkoker en dat bij de couscous schenken en klaar is kees. Snelkookrijst> ook hier is het in de pan gooien en even koken. Avocado > ik hoef dit alleen door de pasta te prakken en thats it. Voor de rest zorg ik ervoor dat groentes al gesneden zijn ( zie hierboven) en als je aardappels etc in kleine blokjes snijd is het ook binnen 7 minuutjes gekookt.

Vlees hoeft niet apart gebakken te worden. Je wilt je kleine ( mits hij/zij vegetariër is) ook gewoon vlees en vis meegeven met het avond eten. Men denkt vaak ”zucht groentes koken en het vlees bakken, dat kost allemaal extra tijd” Wrong!! Lieve mensen, je kan gewoon het vlees in aluminiumfolie (zo behoud je de vleessappen) laten meekoken met de groentes in het water. Helemaal geen extra pan noch extra tijd voor nodig.

Vries het in. Eigenlijk hoort dit een beetje bij dingen voorbereiden. Zoals ik al hierboven vertel, ik bereid dingen voor als Dante z’n middag dutje doet. Je kan ook op zo’n moment de gehele maaltijd alvast maken voor bijvoorbeeld 7x avond eten en dat gewoon invriezen. Het voordeel hiervan is dat je zelf eten hebt gemaakt, je hebt een voorraadje die je zo kan pakken ( hoogstens 1.30 minuten in de magnetron) en je kan het maximaal een maand bewaren. Easy as it is, en je kan natuurlijk voor veel meer dagen dan alleen een week klaarmaken en invriezen.

Maak goed gebruik van je keukenmachine. Heb jij nou een keukenmachine die dingen kan snijden of fijnmalen? Gebruik die dan!! Ik heb een super ( kan hem niet missen) kitchenaid staafmixer waar ook een snijmachine bij zit en die heb ik al zo ontzettend vaak gebruikt voor Dante zijn eten. Van puree maken tot snel dingen in blokjes snijden, zo’n machine bespaart je zo ontzettend veel tijd en dat is iets wat we dus willen, vers eten in zo min mogelijk tijd ;)

img_1282

Ik hoop dat ik met mijn tips jou als ouder zijnde iets heb kunnen stimuleren om zelf eten te maken voor je kleine. Begrijp mij trouwens niet verkeerd, ik zeg niet dat als je potjes koopt je een slechte ouder bent. Dat in tegendeel! We willen en doen altijd alles wat het beste is voor onze kinderen dus nee ik zeg absoluut niet dat je als liever potjes koopt dat je slecht bezig bent! Ik hoop alleen dat ik je misschien iets heb kunnen overtuigen dat zelf eten maken voor je kleine helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn noch veel tijd in beslag hoeft te nemen. En miisschien nog 1 klein dingetje om je eventueel te stimuleren, tot nu toe heb ik nog nooit ( echt nog nooit!) een potje gekocht voor Dante en geloof mij, het heeft mij geen enkele keer teveel tijd gekost!

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: