Dure warmte in Uruguay

2ed1375fc32ec568ea5542280b6cbedd

Afgelopen maand viel bij ons de electriciteitsrekening op de mat. Normaal, net zoals bij elk ander huishouden. Alleen was dit keer de rekening iets wat anders, of nouja iets…. Een heleboel anders.

De winter is officieel begonnen in Uruguay op 21 juni, en nou is Uruguay niet een land dat te vergelijken is met IJsland maar de winters kunnen wel koud zijn en dan meer qua kou binnenshuis. Wij Nederlanders zijn luxe opgegroeid wat dat betreft. We hebben goed geïsoleerde huizen en hebben goed werkende verwarmingen. Ik stoomde vroeger zowat op mijn kamer volgens mijn moeder maar oh wat was het fijn om in de winter lekker de kachel aan te zetten op de slaapkamer en er tegen aan te zitten.Tegenwoordig worden er in steeds meer huizen de verwarmingen vervangen door vloerverwarming en zo hebben mijn ouders sinds oktober ook de hele begane verdieping vloerverwarming, ideaal.

In Uruguay in onze duplex hebben wij ook vloerverwarming en voor mij wat ik van Uruguay ken is dit best een luxe. In ons vorige appartement had het hele gebouw tussen elke verdieping een algemene verwarming en dat was prima voor ons, maar we hadden geen eigen verwarming die we zelf konden instellen.

Mijn schoonouders hebben geen enkele verwarming in hun huis maar hebben 1 losse kachel die op gas is, en een airconditioner op hun slaapkamer die in de winter op warm gaat en in de zomer koud. naar mijn mening is de gas kachel niet heel veilig en ook nog iets wat onwijs stinkt en het verwarmd überhaupt echt ‘stront’ sorry voor mijn taalgebruik. Je zet zo’n kacheltje aan en je voeten worden verwarmd maar verder reikt het niet.

Ik was dus heel blij met onze vloerverwarming en zodra hier de temperatuur onder de 16 graden kwam ging de vloerverwarming aan.’s nachts ging die uit want dat had ik immers vanuit huis geleerd. We stoomde het huis niet uit, absoluut niet. Maar het was wel een aangename warmte die vloerverwarming vooral omdat de vloer hier van steen is en als het koud is de vloer dus ook ijskoud is en ondanks dat we twee vloerverwarmingen beneden hebben zette we altijd maar eentje aan, namelijk degene bij het zitgedeelte. Die in keuken was niet nodig want daar zaten we toch niet.

Achteraf is het maar gelukkig ook dat we die nooit hebben aangezet want toen de elektriciteitsrekening kwam stond er een ‘kleine’ 15.000 pesos op, wat ongeveer omgerekend 488 euro is. We wisten zeker toen de rekening binnen kwam dat het een fout was van het elektriciteitsbedrijf want hoe kan je in godsnaam nou 488 euro in een maand tijd krijgen? We deden netjes de lichten uit en zoals ik al zei ’s nachts gewoon de verwarming uit, dus hoezo zo’n giga rekening?

Matias belde naar het elektriciteitsbedrijf en zorgde ervoor dat er iemand de kabels kwam checken want soms kan er een kabel defect zijn en dus ‘lekken’ of soms hebben ze gewoon de nummertjes verkeerd gelezen en blijken we helemaal niet zoveel verbruikt te hebben. Ook kwam Matias zijn zwager langs die bij datzelfde elektriciteitsbedrijf werkt. Matias zijn zwager nam een apparaatje mee waarmee je kan checken in de meterkast hoeveel er verbruikt word door wat.

Zodoende ging hier de meterkast open en deden we alles wat elektriciteit verbruikt aan en uit en zo zagen we precies wat hoeveel verbruikte, en toen kwam het moment dat we de vloerverwarming aanzette en het verbruik omhoog schoot, en niet een klein beetje maar het verbruik vertienvoudigde!! Wat zegt u? Ja toen de vloerverwarming ( maar eentje!) aan ging was het net alsof we een heel huis in Nederland op volle kracht aan het verwarmen waren en ook nog even alle ramen erbij open hadden gezet 24/7 en voor de gezelligheid ook even alle kranen open deden op heet en alle gaspitten aandeden.

Er was dus geen foutieve meting geweest of er was helemaal geen lek, het was gewoon de vloerverwarming die ervoor had gezorgd dat wij in 1 maand tijd voor 488 euro aan elektriciteit hadden verbruikt! Ik stond perplex en ik ben eigenlijk nog steeds perplex want hier in Uruguay, een land waar men vaak niet eens 488 euro in de maand verdient, waar de huizen bagger geïsoleerd zijn. Hoe is het mogelijk om een huis normaal, niet eens abnormaal te verwarmen en dat het zoveel kost? Ik weet dat er ontzettend veel gezinnen in Uruguay de elektriciteit af tappen omdat het onbetaalbaar is maar tot heden had ik daar nooit zo de ernst van ingezien. Ik dacht meer dat het gewoon was om zo min mogelijk kosten te maken maar ik snap nu pas dat die gezinnen geen andere keus hebben dan het af te tappen want anders kunnen ze nooit de maand doorkomen als ze legaal elektriciteit hebben.

Wij hebben nu een klein kacheltje gekocht die we aan doen als het echt te koud word in huis en nee ik ben echt niet zo’n grote koukleum, maar warmte is wel belangrijk en nu al helemaal er een kleine bij is die een andere weerstand daarmee heeft.

Heb jij wel eens een onverwachte hoge rekening gehad?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: