Mijn favoriete voorlees boeken

Tips

Met een moeder die leesgek is, een moeder die toen de e-readers er nog niet waren een vol boodschappen kratje met boeken mee op vakantie nam, een moeder die bij de bibliotheek de kinderen voorleest en jureert bij de voorlees wedstrijd kan je je voorstellen dat ik vroeger niks tekort kwam aan voorlees verhalen noch boeken. Nu ik zelf een kleine heb ben ik ineens degene die mijn moeder voor mij was met het voorlezen en vind ik het heerlijk om de boeken die mij zo zijn bijgebleven ook aan Dante voor te lezen (zodra het kan;))

Ik ben een beetje een eigenwijze moeder die de boeken uit haar eigen jeugd het leukst vind om voor te lezen omdat ik daar zelf ook van die goede en spannende herinneringen aan heb. Dat wilt natuurlijk niet zeggen dat ik geen voorlees boekjes heb van nu. In tegendeel, ik heb ook hele leuke nieuwe boekjes die ik samen of op aanraden van mijn moeder heb uitgezocht. Maar toch zijn mijn all time favorites degene uit mijn eigen voorlees tijd.

Wie heeft er op mijn kop gepoept

Ha! De mol met de drol op zijn kop. Ik denk dat zo’n beetje iedereen uit de jaren 90 het boek wel kent. De mol die ineens wakker word met een drol op zijn kop maar niet weet van wie die dikke drol is dus moet hij bij elk dier langs om te vragen of die op zijn kop had gepoept. Natuurlijk moet het desbetreffende dier die niet op de kop van de mol had gepoept dan ook laten zien hoe die wel poept, oftewel een konijn in een kleine keuteltjes en een paard in grote keutels. Als kind zijnde is het maar al te grappig dat er over poep gepraat word en nog grappiger dat die drol op de kop van de mol ligt, en na vele dieren keutels blijkt het van …….. Ja lees het boek maar om te weten wie er nou op die kop had gepoept;)

Waar ben je kleine beer

Dit boekje kreeg ik opnieuw toen ik ging verhuizen naar Uruguay. Het gaat over kleine beer die boven zijn ‘thuis’ berenhol nog een berenhol vindt en natuurlijk is dat voor kleine beer reuze interessant en wilt hij er zijn avondmaal eten en zelfs slapen, maarja helemaal alleen in dat berenhol slapen is toch wat anders dan thuis slapen. Een heel toepasselijk verhaal waar ik als heimwee kind mij goed in kon verplaatsen.

Raad eens hoeveel ik van je hou

Ik denk dat dit boekje wel heel errug bekend is. Grote en kleine haas die elkaar vertellen hoeveel ze van elkaar houden en sja, als je dat laat zien in gebaren kunnen kleine hazen handjes niet op tegen de grote volwassen hazen handen. Maar de boodschap is voor iedereen duidelijk;)

Nederland (Charlotte Dematons)

Dit is niet echt een kinderboek waar je uit voorleest maar het is een boek waar je samen met je kind in kijkt en zelf ook nog eens behoorlijk lol mee hebt. In dit boek vind je allemaal illustraties van de titel zegt het al, Nederland. Beroemde plekken, bekende merken, tradities, bekende jeugdfiguren noem maar op. Dit boek is werkelijk een plezier om in te bladeren en je zal zien dat hoe vaker je het open slaat hoe meer je telkens ontdekt! Ik raad zelfs dit boek aan als je geen kinderen hebt.

  • Charlotte Dematons heeft ook het boek Sinterklaas en de gele ballon gemaakt. Het is hetzelfde concept maar dan dus in Sinterklaas stijl en bij de gele ballon moet je, je raad het vast al de gele ballon op elke bladzijde vinden.

Ik zou wel een kindje lusten

Een boekje die ik niet uit mijn eigen jeugd ken maar ik met plezier heb gelezen in de boekenwinkel en meegenomen. Een klein krokodilletje die niks wilt eten van wat zijn ouders brengen maar een mensje wilt eten. Maar als je nog zo’n klein krokodilletje bent is dat kindje natuurlijk helemaal niet bang voor zo’n klein krokodilletje. Een spannend en leerzaam verhaal voor kinderen.

Sssst!

Dit boek kan ik tot nu toe nergens meer vinden om te bestellen maar ik vind dat dit boek echt niet mag ontbreken in mijn favoriete kinderboeken. Als ik een spannend kinderboek moet opnoemen is het dit boek wel. Je loopt in het grote kasteel waar een reusachtige reus ligt te slapen maar je moet heel stil zijn want stoor je de vrouw van de reus die staat de koken of stoor je de muis die de kat vervolgens weer wakker kan maken etc etc. Via een luikje moet je vervolgens telkens kijken of je ze niet gestoord hebt en zo kom je vervolgens aan bij de slapende reus, maar dan! Telkens als ik het verhaal van dit kinderboek vertel ga ik zo ongeveer helemaal terug in de tijd en voel ik precies hoe spannend ik dit boek vond, ik beleefde in ieder geval als kind dit boek zo echt, en wat was het spannend als je eenmaal bij de slaapkamer van de reus aankwam.

Ik denk dat dit zo ongeveer mijn meest favoriete boeken zijn om uit voor te lezen, natuurlijk zijn er nog wel veel meer boeken zoals rupsje nooit genoeg -leuk detail: ik zat op de wagen van rupsje nooit genoeg tijdens de rodermarkt feestweek en wij hadden de eerste prijs gewonnen- Maar ook nijntje en dikkie dik boeken zijn altijd leuk en zullen nooit ‘uit de mode’ raken.

Wat zijn of waren jouw favoriete kinderboeken?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: