Dankbaar zijn

Ik lees het zoveelste artikel op facebook van sbs6, rtl, telegraaf of dergelijk over iets wat de vluchtelingen krijgen. Vanavond ging het over dat vluchteling kinderen mochten kijken en voetballen bij ADO Den Haag. Wat mooi dacht ik dat ook die kinderen een middagje kunnen hebben zonder in een sportzaal te zitten of niet wetend wat te doen. Maar na het lezen van het artikel dwaalde ik al snel af naar de vele reacties van mensen. De azijn drinkers zoals sommige zeiden in hun tegen reacties.

Ik besef mij dat ik mij met deze post de vingers ontzettend kan branden maar ik heb net als alle positieve en negatieve mensen rondom dit onderwerp ook een mening, en nee geen mening over of het die vluchtelingen nou wel of niet gegund word. Maar een mening over al die vele reacties op zoiets.

Ik citeer even een paar negatieve reacties op het artikel die ik vanavond zag van hart van Nederland.

  • Nog ff en zijn wij de vluchtelingen, Dan worden we ons land gewoon uitgezet omdat hun de overhand nemen.. Nou wou echt dat ik een vluchteling was, dan was ik rijk. Alles krijgen gvd
  • Door deze lui moeten wij weer gaan inleveren, dat zal je gaan zien
  • Nee, naar ons word niet gekeken, wij worden behandeld als stelletje honden en die tering vluchtelingen worden geholpen met alles. maar nee wij kunnen de tering krijgen
  • Wij als Nederlanders worden gewoon zwaar genegeerd en gediscrimineerd, een schande!
  • Die mannen die hier zijn en hun vrouwen en kinderen achter laten dat is niet normaal! En dan ook nog onze ‘uitjes’ inpikken
  • Mijn kleinkinderen hebben geen mooie toekomst hoor, ben er zo bang voor

Het moge duidelijk zijn, ik kan nog heel wat reacties opschrijven maar laat ik het maar hierbij houden want ik denk dat het met dit kleine overzichtje al duidelijk genoeg is. Ik lees wel vaker dit soort reacties en eigenlijk reageer ik er nooit op want zoiets loopt sneller uit op een eindeloze discussies. Maar wat mij opviel tussen al die negatieve reacties, wat je waarschijnlijk al wel kan zien in het kleine overzichtje, is dat men eigenlijk met veel woorden alleen maar – ik ik ik – schreeuwen en allang vergeten zijn of helemaal niet kunnen kijken naar wat ze wel hebben. Want ja het is nou eenmaal makkelijker kijken naar wat een ander heeft of krijgt en jij niet, ook ik doe dat soms wel. Het gras is tenslotte altijd groener aan de overkant nietwaar?.

Maar het is pas erg als je vergeet wat je zelf eigenlijk allemaal hebt. En dat besefte ik pas echt toen ik in Zuid-Amerika ging leven en bedacht hoeveel dingen er wel niet waren waar wij als Nederlanders ons eigenlijk gelukkig mee mogen prijzen.

Laat ik eens een voorbeeld noemen waarom wij ons gelukkig zouden moeten prijzen als Nederlanders. Een gezin uit Zuid-Amerika waarbij de moeder 5 dagen in de schoonmaak werkt en de vader fulltime als vrachtwagen chauffeur verdient zo ongeveer samen 500 a 600 euro per maand. Hier moeten gas water en licht er nog af , het huis, boodschappen, de schoolkosten want die betaal je per maand, kosten voor vervoer etc.  Zorg verzekering bestaat niet, kinderbijslag om de school van de kinderen te betalen krijgen ze niet, de ouderen opvang van hun moeder of vader oftewel opa en oma moet zelf betaald worden en vaak genoeg kom het voor dat de opa of oma zelf niet genoeg heeft met het pensioen dus sta jij je steentje bij als kind/kleinkind en zal ik nog even doorgaan? Volgens mij was bij het gas water licht, huis en boodschappen het maand geld al lang en breed verdwenen.

Dan hoor ik je al denken of tenminste ik mag hopen dat je al ging denken toen je het gezamenlijke inkomen zag, hoe en wat met die uitgaven dan waar je het over hebt Annelot, wat gaat er van die 500 a 600 euro p.maand nou precies af? Als ik je vertel dat uit eigen ervaring boodschappen doen in Zuid-Amerika onmogelijk is voor dezelfde prijzen zoals wij boodschappen doen in Nederland. Denk aan een kg vlees bij Albert Heijn voor 5,00 bijvoorbeeld. Dat kost in Uruguay ongeveer 7,81. Of wat dacht je van tomaten? 500 gram tomaten in Nederland kosten zo’n gemiddeld 1,29 en in Uruguay betaal je daar ongeveer het dubbele voor, je kan je dus bedenken dat wat wij per week besteden aan boodschappen dat ze daar in Zuid-Amerika (vooral Uruguay en Argentinie) het dubbele per week voor kwijt zijn . Er word gemiddeld voor de school van je kinderen 100 dollar per kind per maand betaalt en dat moet dus helemaal uit je eigen buidel komen, dan mag je het gas water en licht betalen en qua licht oftewel elektriciteit ben je het meeste kwijt, dat is kostbaar in Uruguay. En als jij ziek bent mag je heel goed bedenken of je echt naar het ziekenhuis moet want zonder zorgverzekering mag je bijna alles zelf betalen en eventjes een blinde darm ontsteking kost je al gauw 14.000! dollar.

Dat gezamenlijke inkomen van maar! 500 a 600 euro is dus niks voor een gezin, want denk eens eerlijk. Red jij het al op jezelf wonen met een minimum inkomen en dat je dan alleen nog maar aan jezelf hoeft te denken?.

Ik kan nog veel meer voorbeelden blijven noemen maar deze hele post begon met de negatieve reacties op een artikel dat vluchteling kinderen een dagje voetbal kregen bij ADO Den Haag. En ik kan mij misschien voorstellen dat als je never nooit niet de grens bent over gegaan of als je je alleen maar hebt begeven in de mooie vakantie plekjes, je er misschien ook nooit bij stil hebt gestaan hoe het in andere landen leven is zonder dat er uberhaubt oorlog voor moet zijn.

En dan lees ik hoe men het vind dat ze verwaarloosd worden als Nederlanders, hoe slecht ze het wel niet hebben en dat ze gediscrimineerd worden in eigen land vanwege oneerlijke behandelingen. En dan denk ik oprecht hoe kan iemand zo denken en niet zien hoeveel geluk je hebt om in Nederland geboren te zijn en te mogen wonen of je nou groot verdiener of klein verdiener bent. Dat je in je dagelijkse leven met geen van dit allen hierboven geconfronteerd worden en zelfs hulp krijgt van ‘Nederland’als dingen niet makkelijk voor je gaan. Dat jij over het algemeen je geen zorgen hoeft te maken als je ziek word en naar het ziekenhuis moet, dat als jij niet over het inkomen beschikt om boodschappen te doen dat je de voedselbank hebt. Dat jouw kinderen allemaal gelijke onderwijs krijgen en je daar ook nog bij geholpen word ook qua geld, dat als jij niet over werk beschikt je uitkeringen krijgt etc.

Dus als je je daar al dankbaar voor zou moeten voelen in vergelijking met een normaal leven in een normaal land zonder oorlog. Dan zou je je toch wel drie dubbel zoveel keer dankbaarder moeten voelen dat je in Nederland bent geboren en mag wonen in vergelijking met mensen die vluchten met alleen een rugzakje op, ver weg van hun eigen thuis en weg van hun eigen spullen omdat ze niet veilig zijn op de plek die hun thuis genoemd word.

Laten we dus vooral niet kijken naar wat een ander heeft of krijgt, maar kijk eens naar wat je wel hebt en wat je wel tot je beschikking hebt elke dag dat je wakker word. Je mag jezelf gelukkiger prijzen dan je misschien denkt als zogenoemde ‘verwaarloosde Nederlander’ ;)

  • Deze post schrijf ik geheel uit mijn eigen ervaringen en op basis van mijn eigen mening. Het kan en mag dat jij een andere mening hebt dan mij en dat respecteer ik net als ik hoop dat je mijn mening respecteert.

dankbaarheid

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: