Baklava

Het is zoet, vol met suikers, het plakt en na 1 stukje heb je vaak al genoeg ( ik tenminste,Matias niet) Maar het is zo lekker en zo ontzettend makkelijk om te maken dat je dit tenminste 1 keer moet hebben gemaakt, en misschien kun je nog als excuus gebruiken voor dat extra stukje als je er niet genoeg van kunt krijgen dat de vulling uit pistache en walnoten bestaan en die hebben tenslotte goede vetten niet?! Ik heb voor je het recept van super easy baklava.

baklava 2 

Wat heb je nodig (20 stuks)

  • 300 gram pistache noten (gepeld en ongezouten)
  • 300 gram walnoten (ongezouten)
  • 50 gram boter
  • 500 gram suiker
  • 250 ml water
  • een hoop filo deeg ( 2 tot 4 plakjes per laag, dus bereken met je ovenschaal hoeveel je nodig hebt)

Ik kan niet de hoeveelheid van filo deeg zeggen omdat het verschilt met hoe groot je bakplaat en hoeveel filodeeg er in 1 pakje zit. Je moet van het volgende uit gaan

  • eerste laag         4 laagjes filodeeg
  • tweede laag      2 laagjes filodeeg
  • derde laag         2 laagjes filodeeg
  • vierde laag        4 laagjes filodeeg

baklava 1

Verwarm je oven voor op 160 graden

Maal je pistachenoten samen met de walnoten fijn, het is aan jou of je nog wat grovere stukjes er tussen wilt hebben of dat je het helemaal fijn wilt hebben. Zolang het maar geen poeder word.

Smeer je bakplaat in met wat boter en leg daar de eerste laag filo op, oftewel de eerste 4 laagjes filo. Vervolgens bedek je dat met de vulling van de pistache en walnoten. Op de vulling leg je de tweede laag van in totaal 2 laagjes filo. en daarboven op verdeel je weer wat van je nootjes vulling.

Nu komt de ene laatste laag oftewel de derde laag van weer 2 laagjes filo en de laatste vulling van nootjes daar boven op. We sluiten de baklava af met de vierde laag van 4 laagjes filo.

Snijd de baklava alvast in de gewenste vorm want zodra deze gebakken is kan je het niet meer snijden zonder dat de stukken breken. Smelt 25 gram boter om en besprenkel de baklava met de gesmolten boter. Zet het in de oven voor de gedurende 30/40 minuten.

Zet alvast een pannetje op laag vuur met de 500 gram suiker en de 250 ml water. Ik weet het, het is onwijs veel suiker maar dit is de suiker siroop die je over de baklava gaat gieten zodra die klaar is. Zorg ervoor dat alle suiker is opgelost en zodra je baklava klaar is giet de suikersiroop erover heen.

Laat de baklava goed afkoelen en zorg ervoor dat je suiker siroop goed is ingetrokken voordat je ervan kan gaan genieten! Het is inderdaad een behoorlijk zoetig tussendoortje maar het is zeker een keer proberen waard. Enjoy!

baklava 4

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: