Vroeger, toen ik klein was #1

Vroeger, toen ik klein was. Alsof het al jaren geleden is terwijl ik nog maar 24 ben. Maar vroeger toen ik tussen een jaar of 7 en 12 was, daar heb ik het over. Ik was vandaag wat aan het online rond snuffelen en kwam bij de Hema op de snoep en koek afdeling, waarom ik daar terecht kwam geen idee want ik maak mezelf alleen gek met al die lekkere dingen die ik toch niet kan krijgen maar ik had ineens herinneringen van vroeger, mede dankzij Hema.

bron : hema.nl
bron : hema.nl

Toen ik dus tussen de 7 en 12 jaar was ging ik met mijn moeder mee naar het dorp. Op mijn eigen fietsje met de hand van mijn moeder in mijn nek om ervoor te zorgen dat ik niet achterbleef, het was vooral niet bedoeld om het mij gemakkelijk te maken en mij vooruit te duwen, nee het was om ervoor te zorgen dat ik gefocust bleef en in hetzelfde tempo bleef fietsen als die van mijn moeder.

De Hema, dat is een van de eerste dingen wat in mij opkomt van de bezoekjes naar het dorp met mijn moeder. Hema heeft een specifieke geur, de geur van rookworsten en tijdens sinterklaas de zakken met pepernoten en de kindermuziek. Je sluit je ogen en je weet gewoon dat je in de Hema staat. Maar wat er niet meer is bij de Hema, wat er wel was tijdens de uitstapjes naar het dorp met mijn moeder was dat je zelf koekjes kon scheppen, ja echt scheppen!

Ze hadden net zoals hoe je nu snoep schept bakken staan met tangen maar dan dus met de typische hema koekjes zoals de sprits/ roomboter koekjes met een roze glazuur lijntje door het midden getrokken of met gele glazuur erover heen. Ik heb gegoogled maar tevergeefs bij het zoeken van – Hema vroeger, Hema koekjes , Hema koek scheppen , Hema koekjes scheppen, Hema koeken jaren 90-  levert het geen resultaat op van een voorbeeld van deze heerlijke koekjes.

In ieder geval daar liep ik dan met mijn moeder met zelf geschepte Hema koekjes in een als ik mij nog goed herinner bruine zak. En als ik dan een keer geluk had, als ik mijn moeder een keer heel lief kon aankijken namen we een rookworst. Een halve rookworst in een papieren servetje en een dikke laag mosterd overheen die zo lekker over je hand heen knoeide en als je ‘pech’ had moest je even 10 minuten wachten op de kookwekker want dan waren de rookworsten uitverkocht en zaten de nieuwe er net in. Wat betreft de rookworst is dat natuurlijk niet echt iets van vroeger want dat gebeurd nu nog steeds maar nu ben ik degene die vaak mijn moeder en mijzelf op de rookworst trakteert in plaats van andersom.

bron : goeievraag.nl
bron : goeievraag.nl

Het grappige is, ik heb een boek over Nederlanders die zijn geemigreerd naar het buitenland en de titel van het boek is dan ook heel toepasselijk – ik mis alleen de Hema-  en – ik mis nog steeds de Hema- . Ik denk dat vooral voor Nederlanders in het buitenland de Hema een groot aandeel heeft in herinneringen naar vroeger, naar bekende geuren die je terug brengen en zo ook bij mij en sinds ik niet meer in Nederland woon dus nog meer.

De herinnering van de koekjes die je kon scheppen hebben nu plaats gemaakt voor de kerst kransjes van de Hema met chocolade, amandel schaafsel en spikkels erop die mijn moeder in december in haar grote groene ( al jaren oude) trommel bewaard tot ze op de grote kerst plaat mogen, de geur van de rookworst blijft altijd en is extra speciaal als het ijzig koud buiten is en ik ben op vakantie bij mijn ouders, en de grote zakken pepernoten en de vrolijke sinterklaas muziek gezongen door kinderen is er ook nog altijd bij de Hema en bracht mij vroeger en nu nog steeds direct in stemming.

Hema heeft en zal altijd een aandeel hebben in – vroeger, toen ik klein was- 

IMG_2648

Eén opmerking over 'Vroeger, toen ik klein was #1'

  1. Ik zocht ook foto’s van de hema van de koekjes en schepdrop en nootjes. Het heette carré .daar waar je in stond als verkoopster..ik werkte daar. .geen nummertjes trekken..en iedereen maakte altijd ruzie om als eerste geholpen te worden..moest je echt in de gaten houden..4 kanten..leuk om dit van jou te lezen….groetje

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: