Chimichurri

Chimichurri is kenmerkend voor een echte Zuid Amerikaanse parrilla. Je maakt het een paar dagen van te voren zodat alle smaken goed tot z´n recht komen, en vervolgens bij de asado eet je het over het vlees heen dat een heerlijke rokerige smaak heeft. Tegenwoordig kun je zelfs van Hellmans in de supermarkt chimichurri in een knijpfles kopen maar nee mensen aub maak dit zelf! Het is zo makkelijk en zo zo ontzettend lekker als je het zelf maakt en een paar dagen van te voren in de koelkast laat, en je kan het ook nog eens lang bewaren! enne ps: koop niet het knorr pakket van argentijnse chimichurri, dit is verre weg van wat chimichurri daadwerkelijk is. Gewoon zelf maken dus.


Wat heb je nodig voor een flinke pot chimichurri
1 paprika
4 teentjes knoflook
Halve tomaat zonder pulp
Kwart ui
Oregano, knoflook poeder , laurier in stukjes, pimenton/ chili vlokjes , peper
(ongeveer anderhalve tot 2 eetlepels vol van al het bovenstaande samen, dus let op !! niet van elke kruid een lepel vol!!! Samen !! )
Handje vol peterselie
1 eetlepel citroensap
Kwart kopje azijn ( denk aan theebeker formaat)
Halve kop zonnebloem olie ( denk aan theebeker formaat)
Eetlepel warm water
Zoals je misschien al ziet aan de ingrediënten word chimichurri grotendeels op gevoel gemaakt en heb ik dus (sorry!) niet specifieke maten of ml voor jullie maar heb ik gewoon af gekeken hoe Matias het maakt.

Begin met de paprika , knoflook , tomaat, ui en peterselie heel klein te snijden, en met klein bedoel ik echt ienieminie klein. Je kan het in een machine fijn maken maar pas op dat het geen puree word!.

Doe al het fijngesneden in een pot en doe daar de citroensap , azijn en zonnebloem olie bij.
Voeg vervolgens van alle kruiden samen ongeveer anderhalve / 2 eetlepels erbij ( oregano , knoflookpoeder, laurier in stukjes , peper en pimenton/ chili vlokjes). Wij hadden een zakje met kruiden speciaal voor de chimichurri maar de ingrediënten daarvan zijn ongeveer hetzelfde wat je nu los gebruikt.

Je kan nu met een lepel alles door elkaar roeren maar als je een pot met deksel hebt doe dan de deksel erop en schud goed door. Voeg als laatste een eetlepel warm water doe ( dit zorgt ervoor dat de smaken nog sterker worden) en schud nog een laatste keer goed en proef !! voeg eventueel naar smaak wat meer azijn of olie toe. Zet vervolgens in de koelkast


Ik raad echt aan om de chimichurri minstens 2 dagen van te voren te maken omdat juist na een aantal dagen alle smaken veel sterker en lekkerder zijn. Wij hadden het nu 3 dagen van te voren gemaakt en zo af en toe tussendoor geroken en geproeft en dan merk je echt het verschil met de dagen hoe de smaak beter word! Gebruik de chimichurri over je vlees , op brood of je kan het zelfs als dip voor kaas of chips gebruiken.

Buen provecho!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: