Gastblog : Pim Prins met Brikkels

Deze keer een speciaal gastoptreden in The Love Bagage! Want waar je ook ter wereld bent, of wat je aan het doen bent, iedereen kan altijd wel wat zoetigheid gebruiken. Of je nou een feestje te vieren hebt en wat wilt uitdelen, of dat je je verdrietig voelt en de behoefte hebt om 3 kilo aan te komen door het weg te eten, dit gerecht is daar allemaal ideaal voor. Sterker nog, ik ken mensen die normaliter chocola niet zo lekker vinden of helemaal niet lusten, maar weg zijn van dit gerecht! Zoiets kan je natuurlijk niet laten liggen en dit moet de wereld uiteraard weten. 
We hebben het hier over Brikkels, een heerlijke variant van chocolade-karamel koekjes met een twist eraan. Het is niet alleen leuk om te eten, maar ook nog eens om te maken. Het kost absoluut weinig tijd om te maken en weinig ingrediënten, iets wat zeer fijn is voor de ongeduldige zoetekauwen onder ons. Hoe moet je het maken vraag je? Nou, je maakt het zo:

Ingrediënten:

 • 250 gram Gezouten Boter
 • 200 gram Bruine Suiker
 • Gezouten Crackers
 • 400-500 gram Chocolade stukjes
 • Topping naar keuze (fudge, M&M’s, pinda’s, koekjes, etc. wat je maar wil)

Benodigdheden:

 • Gasfornuis/Oven
 • Steelpannetje
 • (on)diepe Bakplaat
 • Bakpapier
 • Spatel
 • Hamer (niet inbegrepen op de foto)
 • We beginnen met het makkelijkste gedeelte. Verwarm de oven voor op 175 °C.
 • Pak de grootste bakplaat erbij die je hebt en die wat (on)diep is. Hierover leg je het bakpapier zodat de plaat volledig bedekt is. Dan volgt even wat intensief handwerk, je moet namelijk alle crackers (bij voorkeur) door midden breken en de bakplaat hiermee bedekken als een bezetene. Het geeft niet als je ruimtes over houdt, maar ik vindt het altijd leuk om hem zo vol mogelijk te krijgen. 

 

 

 • Nu komt het moeilijkste gedeelte van het recept, wat eigenlijk niet eens zo moeilijk is: Het maken van de karamel boter. Smelt de boter in een steelpannetje en wanneer het volledig gesmolten is, roer je de bruine suiker er doorheen. Als het begint te borrelen, draai je het vuur lager en laat je het rustig door sudderen voor ongeveer 3 minuten. Let wel op dat je continue blijft roeren om aanbranden te voorkomen! 

 

 • De karamel zal nu vloeibaar moeten zijn om verder te gaan met de volgende stap. Giet de Karamel boter rechtstreeks over de crackers heen. Probeer het zo gelijk mogelijk te verdelen, maar maak je niet druk als het niet volledig lukt. We meppen later toch alles weer door elkaar. De bakplaat doe je vervolgens in de oven voor ongeveer 5-10 minuten. De tijd kan verschillen van oven tot oven, maar je kan de bakplaat het beste erin laten zitten totdat de karamel boter opnieuw begint te borrelen. 
 • Begin ondertussen aan het klein maken van je chocolade en eventueel je topping. Wanneer de Karamel crackers in de oven klaar zijn, dan haal je de bakplaat eruit en strooi je de Chocolade stukjes erover heen. Maak je niet druk over de verdeling, de hitte van de bakplaat en de karamel is genoeg om de chocolade te laten smelten in ongeveer 5 minuten.  

 • In deze resterende tijd kan je de topping afmaken door hem klein te snijden, hakken, breken of wat dan ook. Afhankelijk van welke topping je erop wil doen natuurlijk (een Fudge breken is niet altijd even goed te doen)! Wanneer de Chocola goed gesmolten of zacht is dan verdeel je dit over de hele plaat met crackers heen door gebruik te maken van een spatel…of je handen, wat je maar wil, als het er maar over verspreid is. Vervolgens strooi je de versnipperde stukjes topping erover heen. Zorg ervoor dat je deze iets aandrukt zodat het ook echt in de chocola ligt in plaats van erboven op.  
 • Vervolgens stop je de bakplaat in de koelkast of vriezer, in ieder geval berg je hem ergens op waar hij kan afkoelen, voor mij is 5 uur in de koelkast voldoende. (Ja, dat kan ook wel in de woonkamer, maar hoe langer je moet wachten, hoe later je het pas kan eten!). Wanneer de chocola vervolgens helemaal hard is geworden haal je het weer van de plek waar je het ook maar opgeborgen hebt.
 • Nu moet je de koek omdraaien zodat het bakpapier naar je gezicht toe ligt en de chocolade bovenkant dus naar beneden. Trek het bakpapier er vervolgens af. 
 • Stop!……Hammer Time! Het leukste gedeelte van het maken. Pak je Hamer en leef je uit. Gooi je er maar wat agressie in. Sla de koek aan stukken. Maakt niks uit of ze niet gelijk zijn, het gaat uiteindelijk ook niet heel je maag in. Maak er desnoods een kunstwerk van. Twee tips, je kan wat keukenpapier erover leggen terwijl je de koek aan gort slaat om te voorkomen dat er eventueel stukjes door de keuken vliegen en, niet onbelangrijk, zorg ervoor dat je het bakpapier voor het stukslaan eraf hebt gehaald. Tenzij je het natuurlijk leuk vindt om bakpapier van honderd stukjes koek af te peuteren, ga dan vooral je gang. 
 • Je koekjes zijn nu klaar! Je kan ze in de koelkast bewaren of in de vriezer (ijskoekjes voor in de zomer!). Ik gok dat het wel een maand houdbaar is, maar ik heb geen idee want zolang houden ze het namelijk niet vol bij mij. 
 

Dit recept is een regelrechte hit bij kennissen en vrienden van mij vanwege de combinatie van zoet en zout. Je kan ook combineren zoals je wil met soort chocola of topping. Ik weet dat er mensen zijn die er bijvoorbeeld Bastogne koeken over doen, of stroopkoeken, of zelfs een Snickers in stukjes. Leef je uit en geniet!

3 gedachten over “Gastblog : Pim Prins met Brikkels

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: