Hogao ( colombiaanse saus) met platanos

Hogao is een Colombiaanse saus die bij de bandeja de paisa altijd word gegeten.
Bandeja de paisa is voor Colombia wat voor ons de stampot als ware is. Bandeja de paisa bestaat vaak uit : rijst , avocado , vlees , bonen , platanos en hogao
Ik laat je zien hoe je zelf hogao maakt want deze saus is ook heerlijk bij chips om te dippen of bij wraps.

Ten eerste laat ik beginnen dat dus de hogao gebruikt word bij de bandeja de paisa en dan voornamelijk bij de platanos… Maar wat is platanos hoor ik je al denken , nou platanos is dus een groene bakbanaan en nee volgens de Colombianen mag je het dus geen banaan noemen want het is geen banaan ( ondanks dat het voor mij wel naar banaan smaakt), een platano word bij de bandeja de paisa of gebakken of gefrituurd en ik vind de hogao echt heeeerlijk bij gefrituurde platano.
Je krijgt een soort van knapperige pannenkoekjes die en zoet en zout tegelijk smaken en dan met de hogao maakt het helemaal af.
Anyway laten we eerst beginnen met het recept voor de hogao!

Ingrediënten:
2 tomaten
1.5 bosuitjes
3 knoflook teentjes
komijn
koriander
2 a 3 EL kippenbouillon
olijfolie

Snijd de tomaten , bosuitjes en de knoflookteentjes heel fijn. Echt hele kleine stukjes want het moet een soort salsa saus worden.

Doe dit in een pan met 2 eetlepels olie en bak dit zachtjes voor 2 minuten.

Voeg nu 2 a 3 eetlepels kippenbouillon aan toe,  een snuf komijn en zout toe
Zet het vuur nu op z’n zachtste stand en laat het voor 10 minuten zachtjes pruttelen en roer af en toe door.

Proef de saus , is het nog wat te flauw voeg dan wat zout toe. Voordat je de saus serveert roer je er nog fijn gesneden koriander doorheen.Deze saus is dus vind ik zelf heerlijk bij de gefrituurde of gebakken bakbanaan , maar je kan het ook bij naturel chips gebruiken of ik gebruik het zelfs op een broodje met kaas.

  • Gefrituurde of gebakken banaan.

Bij gebakken banaan snijd je de bakbanaan door 4en , eerst door de helft en dan die 2 stukken weer doormidden. Gebruik een klein beetje olie en bak je bananen in de pan en draai ze continue om totdat ze zacht en gekleurd zijn. Let goed op dat de buitenkant niet zwart kleurt.

Bij gefrituurde banaan snijd je de banaan in stukken van 3 cm ongeveer. Zet een diepe pan op het vuur met een flinke laag olie ( frituur kan je ook gebruiken) en doe de stukjes in de hete olie voor 2 minuten terwijl je ze omdraait zodat beide kanten goed gefrituurd word.
Na de 2 minuten haal je de stukjes eruit , laat je ze even uitlekken op keukenpapier en vervolgens plet je ze fijn, dit kan je met een glas doen of met een bord noem maar op zolang je ze maar tot fijne ´pannenkoekjes´ stampt.
Vervolgens frituur je de fijngestampte banaan nog een keer voor ongeveer 4 a 6 minuten. en keer je ze telkens om zodat ze gelijkmatig krokant en gaar worden. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: