Kerst koekjes

Ik zag vorige week een prachtige foto op pinterest van leuke kerstkoekjes die heel simpel leken … ja leken want toen Matias en ik eenmaal creatief aan tafel zaten en de koekjes maakte met glazuur mislukte ze echt gigantisch.
Nouja gigantisch … ik de perfectionist vond dat het gigantisch was mislukt want als ik ergens niet tegen kan is als dat het compleet niet lijkt op wat ik op de foto had gezien.

We hadden dus echt een typisch gevalletje van expectations / reality.
Maar we hebben ons natuurlijk niet laten verslaan door de mislukte eerste poging en hebben een goede tweede poging gedaan en die was direct een stuk beter.
Dus hierbij een basis recept voor koekjes die niet uitlopen zodat je mooie vormpjes kan maken , en de rest…. sja dat is een stuk creativiteit die je moet hebben en als je kinderen , kleinkinderen , neefjes of nichtjes hebt noem maar op , ga gezellig een middag koekjes maken en versieren, zet muziek op , warme chocomelk erbij en geniet !!

basis recept suikerkoekjes

200 gram bloem
half ei
100 gram boter
100 gram suiker
druppeltje vanille essence

Doe de suiker , vanille essence en de boter samen in een kom en meng dit met een mixer goed door elkaar totdat het goed samen is gemixt

Voeg er een half eitje aan toe ( tip klop eerst even het eitje in een apart kommetje) en klop dit weer goed door.

Doe nu de bloem erbij , ik heb dit met de handen tot een geheel gemixt maar je kan het ook met de mixer doen zolang je maar voorzichtig doet voordat het bloem door de hele keuken vliegt.

Als je een goede stevige bal van je deeg kan vormen wikkel je de bal in plasticfolie en leg je het anderhalf uur in de koelkast.

Nadat je deeg anderhalf uur heeft gerust kun je er vormpjes uit gaan maken, het beste is als je het deeg niet flinterdun uitrolt maar nog wat dikker laat , ik heb uit dit deeg ongeveer 10 grote ronde koekjes gehaald.

Verwarm je oven voor op 175 graden en bak je koekjes in 10 minuten gaar.

 

Dan nu komt het versieren als je koekjes zijn afgekoeld.
Wij hebben het volgende gebruikt voor onze versiering:

  • Fondant ( zelf gemaakt maar in Nederland vast makkelijker te kopen)
  • Marshmellows
  • Vanille frosting ( kant en klaar gekocht maar dikke glazuur of royal icing kan ook)
  • kleur vloeistof
Onze gesmolten sneeuwpopjes hebben wij gemaakt door eerst het koekje te besmeren met vanille frosting op de manier alsof dat het stuk was dat gesmolten was van de sneeuwpop dus het hoeft niet netjes uitgesmeerd te worden , rommelig is juist leuk!
 
Vervolgens hebben wij een marshmellow die aardig groot was door de helft gesneden en erop geplakt dat dat het hoofd van de sneeuwpop is.
Met onze fondant en kleur vloeistof hebben wij de sjaal , armpjes , ogen etc. gemaakt en dat op de koekjes geplakt door middel van glazuur als lijm.
Je kan van alles maken met fondant voor de sneeuwpop , gebruik je fantasie !!
 
De kerstboom heb ik met de vanille frosting en groene kleur vloeistof gemengd en in een spuitzak gedaan en zo stukje voor stukje gespoten. De kerstballen en de slinger is van fondant.
 
Op zich is dit gewoon iets wat je zelf helemaal beslist hoe jij het wilt hebben je koekje , je kan werkelijk elk vormpje maken en heel ver weg komen met fondant en frosting/glazuur of royal icing
Het is gewoon een heerlijke klieder middag die je hebt en nog leuker is als het eindelijk af is en je hebt een schaal vol mooie zelf gemaakte en versierde koekjes!!
 
Veel plezier met je eigen gemaakte koekjes !!
 
En heeft Matias speciaal voor sinterklaas
deze zwarte piet gemaakt met pepernoten
Is hij toch een beetje vernederlands ;)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: