Ik zag vorige week een prachtige foto op pinterest van leuke kerstkoekjes die heel simpel leken … ja leken want toen Matias en ik eenmaal creatief aan tafel zaten en de koekjes maakte met glazuur mislukte ze echt gigantisch.
Nouja gigantisch … ik de perfectionist vond dat het gigantisch was mislukt want als ik ergens niet tegen kan is als dat het compleet niet lijkt op wat ik op de foto had gezien.
We hadden dus echt een typisch gevalletje van expectations / reality.
Maar we hebben ons natuurlijk niet laten verslaan door de mislukte eerste poging en hebben een goede tweede poging gedaan en die was direct een stuk beter.
Dus hierbij een basis recept voor koekjes die niet uitlopen zodat je mooie vormpjes kan maken , en de rest…. sja dat is een stuk creativiteit die je moet hebben en als je kinderen , kleinkinderen , neefjes of nichtjes hebt noem maar op , ga gezellig een middag koekjes maken en versieren, zet muziek op , warme chocomelk erbij en geniet !!
basis recept suikerkoekjes
200 gram bloem
half ei
100 gram boter
100 gram suiker
druppeltje vanille essence
Doe de suiker , vanille essence en de boter samen in een kom en meng dit met een mixer goed door elkaar totdat het goed samen is gemixt
Voeg er een half eitje aan toe ( tip klop eerst even het eitje in een apart kommetje) en klop dit weer goed door.
Doe nu de bloem erbij , ik heb dit met de handen tot een geheel gemixt maar je kan het ook met de mixer doen zolang je maar voorzichtig doet voordat het bloem door de hele keuken vliegt.
Als je een goede stevige bal van je deeg kan vormen wikkel je de bal in plasticfolie en leg je het anderhalf uur in de koelkast.
Nadat je deeg anderhalf uur heeft gerust kun je er vormpjes uit gaan maken, het beste is als je het deeg niet flinterdun uitrolt maar nog wat dikker laat , ik heb uit dit deeg ongeveer 10 grote ronde koekjes gehaald.
Verwarm je oven voor op 175 graden en bak je koekjes in 10 minuten gaar.
Dan nu komt het versieren als je koekjes zijn afgekoeld.
Wij hebben het volgende gebruikt voor onze versiering:
- Fondant ( zelf gemaakt maar in Nederland vast makkelijker te kopen)
- Marshmellows
- Vanille frosting ( kant en klaar gekocht maar dikke glazuur of royal icing kan ook)
- kleur vloeistof
![]() |
En heeft Matias speciaal voor sinterklaas deze zwarte piet gemaakt met pepernoten Is hij toch een beetje vernederlands ;) |